Наргиле и корона - безазлена забава или беспотребан ризик?

nargila barКонзумирање дувана, у било ком облику, неспорно је штетно по здравље и то одавно није новост, већ необорива истина. Након скоро годину дана од распламсавања пандемије КОВИД-19, већ имамо бројне, веома чврсте доказе да су конзументи дуванских производа у већем ризику да се заразе и новим корона вирусом, као и да је вероватноћа за развој тежих клиничких слика изазваних овим узрочником, код пушача већа него код непушача.

Посебан ризик, ипак, представљају дувански производи чије конзумирање има наглашену социјалну компоненту - попут наргила.

Добра проветреност просторија и Ковид-19

provetravanje covidКолики је значај проветравања просторија? На који начин простор у којем боравимо можемо учинити безбеднијим од ширења заразе КОВИД-19?

Проветравање, односно омогућавање уласка "свежег" ваздуха из спољашњости у унутрашњост просторија и изласка "устајалог" ваздуха ван свих затворених просторија у којима током дана боравимо, било да су намењене обављању пословних и других животних активности или су предвиђене за одмор, игра значајну улогу у склопу хигијенских-епидемиолошких мера које се предузимају у циљу спречавања ширења узрочника КОВИД-19.

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351