Најчешћа питања и одговори у вези тровања храном

тровање храном1. Због чега се тровања храном најчешће дешавају током лета и летовања?

На високим температурама, у летњем периоду, храна је погодно тло за развој микроорганизама. Када се микроорганизми (узрочници болести) нађу у повољним условима (одговарајућа температура и влажност), омогућавају да се они веома брзо размножавају. Једна бактерија, када се на нађе под повољним условима, у року од само седам сати, може формирати нових два милиона бактерија.

Такође, у летњем периоду, већи је број и инсеката који могу да пренесу узрочнике заразних болести. Тај начин преноса је значајнији у нехигијенским насељима и у неразвијеним земљама.

Лајмска болест - важне напомене

КрпељЛajмскa бoлeст je инфeктивнo oбoљeњe чиjи je узрoчник бaктeриja Borelija burgdorferi. Зaрaжaвaњe људи  нaстaje  убoдoм крпeљa рoдa Iksodes кojи су прeнoсиoци oвe бaктeриje. Инфeкциja нajчeшћe  зaхвaтa кoжу, нeрвни систeм, зглoбoвe и срцe, aли мoгу бити нaпaднути и сви oстaли oргaни и систeми.

У Грaдскoм зaвoду зa jaвнo здрaвљe у Бeoгрaду пoстojи Сaвeтoвaлиштe зa лajмску бoлeст, кoje скрeћe пaжњу нa вaжнe нaпoмeнe.

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351