Стафилококно тровање храном
Staphylococcus aureus је бактерија која се код човека налази најчешће на кожи и слузокожи носа. Ова бактерија у одређеним околностима може изазвати болест. Између осталог, Staphylococcus aureus ствара токсине који могу довести до тровања храном. Контаминација хране стафилококом и токсинима настаје током складиштења, прераде, припреме или дистрибуције. Најчешће се дешава преко руку особа које припремају храну и преко прибора за припрему хране, као што су ножеви, даске за сечење меса, посуде у којој се храна чува.
Услови који погодују настанку тровања храном стафилококним токсином су:
- неадекватно чување хране после припреме
- припрема хране много пре конзумирања
- лоша лична хигијена
- недовољно кувана или загрејана храна
- пролонгирано загревање на грејним плочама код сервирања хране.
Постоје спорадична тровања храном која настају у кућним приликама и стафилококна тровања у виду епидемија. Епидемије се најчешће дешавају лети када су високе температуре и храна се не чува на одговарајући начин. Најпогоднија храна за умножавање стафилококног ентеротоксина је млевено месо, пудинзи, сладолед, сендвичи.
Тровање храном узроковано стафилококним токсинима карактерише кратак инкубацијски период (до 8 сати), снажна мучнина, повраћање и пролив. Болест је је углавном блага, а опоравак наступа кроз 1 до 3 дана. Лечење се састоји у надокнади течности, лековима против грчева у стомаку и мировању.
Превентива:
- особе које рукују храном при припремању и дистрибуцији хране (кувари, конобари) морају се придржавати општих хигијенских мера ради спречавања контаминације хране
- детаљно прање руку, посебно испод и око ноктију, сапуном и текућом водом пре започињања рада са храном
- не припремати храну уколико имате ранице или инфекције коже на рукама
- радне површине и прибор за припрему хране одржавајте чистим
- уколико се храна неће потрошити за време од два сата од припреме, чувајте је на температури изнад 60˚Ц или испод 5˚Ц
Услови који погодују настанку тровања храном стафилококним токсином су:
- неадекватно чување хране после припреме
- припрема хране много пре конзумирања
- лоша лична хигијена
- недовољно кувана или загрејана храна
- пролонгирано загревање на грејним плочама код сервирања хране.
Постоје спорадична тровања храном која настају у кућним приликама и стафилококна тровања у виду епидемија. Епидемије се најчешће дешавају лети када су високе температуре и храна се не чува на одговарајући начин. Најпогоднија храна за умножавање стафилококног ентеротоксина је млевено месо, пудинзи, сладолед, сендвичи.
Тровање храном узроковано стафилококним токсинима карактерише кратак инкубацијски период (до 8 сати), снажна мучнина, повраћање и пролив. Болест је је углавном блага, а опоравак наступа кроз 1 до 3 дана. Лечење се састоји у надокнади течности, лековима против грчева у стомаку и мировању.
Превентива:
- особе које рукују храном при припремању и дистрибуцији хране (кувари, конобари) морају се придржавати општих хигијенских мера ради спречавања контаминације хране
- детаљно прање руку, посебно испод и око ноктију, сапуном и текућом водом пре започињања рада са храном
- не припремати храну уколико имате ранице или инфекције коже на рукама
- радне површине и прибор за припрему хране одржавајте чистим
- уколико се храна неће потрошити за време од два сата од припреме, чувајте је на температури изнад 60˚Ц или испод 5˚Ц