Грип 2024

Grip 2024 IГрип је заразна болест која се преноси на здраву особу капљицама које приликом кашљања, кијања и говора избацују заражене особе, директним контактом (руковање, пољубац) или у контакту са контаминираним предметима.

Симптоми грипа се јављају изненада, понекада у року од неколико сати и могу да трају од неколико дана до неколико недеља (уколико се јави компликација грипа или развије тежа форма болести).

Уобичајени симптоми грипа су: повишена телесна температура, грозница, малаксалост, главобоља, бол у мишићима и зглобовима, кашаљ, бол у грлу, појачана секреција из носа.

Најефикаснија специфична мера превенције грипа је вакцинација. Светска здравствена организација за сваку сезону препоручује вакцину која садржи актуелне сојеве вируса грипа регистрованих у циркулацији.

Активна имунизација против грипа лица у посебном ризку од тешке клиничке слике и компликација спроводи се код:
1)    трудница

2)    лица старијих од 6 месеци живота са:
 - хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму);
 - хроничним поремећајима КВ (искључујући хипертензију);
 - метаболичким поремећајима (укључујући шећерну болест, гојазност);
 - бубрежном дисфункцијом;
 - хемоглобинопатијом;
 - хроничним неуролошким поремећајима;
 - лица са малигним обољењима, без обзира на тренутни терапијски статус,
- имуносупресијом (укључујући особе са ХИВ/АИДС, особе са фукционалном или анатомском аспленијом);
- завршеном трансплантацијом ткива и органа/током припреме за трансплантацију;

3)    лица старија од 65 година

4)    чланова породице особа у повећаном ризику од компликација код којих је
контраиндиковано давање вакцине.

Према епидемиолошким индикацијама вакцинација се спроводи:

1) код лица смештених и запослених у геронтолошким центрима;

2) код деце, омладине и старих лица смештених у социјално - здравственим установама и код лица запослених у тим установама;

У циљу редукције оболевања и одсуствовања с посла лица запослених у здравственим установама током сезоне грипа, али и спречавања преношења вируса са особља на пацијенте, следеће особље се обавезно вакцинише сваке сезоне:

-    запослени у установама који раде са пацијентима који су у високом/посебном ризику од компликација грипа,
-    запослени у установама који раде са пацијентима узраста преко 65 година живота,
-    запослени који болују од хроничних болести (кардиоваскуларних, плућних, бубрежних, метаболичких, хемоглобинопатија, имуносупресија итд.),
-    запослена у здравственој установи која је трудница, као и запослени у здравственој установи који пружају услуге здравствене заштите трудницама.

Вакцинација становништва које припада групама ризика спроводи се у циљу очувања сопственог здравља, одржавања колективног имунитета популације и индиректног очувања здравља чланова њихових породица/колектива, а посебно оних код којих је контраиндиковано давање ове вакцине, у циљу превенирања могућих компликација и тешких клиничких форми оболевања.

За град Београд за сезону 2024/2025. обезбеђене су 2 врсте вакцине, Influvac Tetra и Tor Vax Flu.
 
У вакцини Influvac Tetra се налазе четири соја вируса грипа :



  •    A/ Victoria/4897/2022 (H1N1)
  •    A/ Thailand/8/2022 (H3N2)
  •    B/Austria/1359417/2021
  •    B/ Phuket/3073/2013
 Контраиндикације за примену ове вакцине су преосетљивост на јаја (овалбумин, кокошији протеини), гентамицин, формалдехид, полисорбат 80, цетилтриметиламонијум бромид.

Influvac Tetra вакцина се примењује за све старије од 6 месеци.

Вакцинација се спроводи са једном дозом вакцине (0,5 мл.), осим код деце која се први пут вакцинишу против грипа узраста од 6 месеци до 9 година која примају две дозе у размаку од месец дана.

Tровалентнa вакцинa против грипа Tor Vax Flu садржи два соја типа А и један сој типа Б вируса грипа и њен састав је следећи:



  •   A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09-like virus;
  •   A/ Thailand/8/2022 (H3N2);
  •   B/Austria/1359417/2021
Вакцинација тровалентном вакцином се спроводи код одраслих, старијих од 18 година са једном дозом вакцине (0,5 мл.).

Контраиндикације за примену тровалентне вакцине су преосетљивост на протеине јаја, перје, кокошје месо, овалбумин, неомицин, Тритон X - 100 и бетапропионлактон.

Време неопходно за стицање имунитета је 2 - 3 недеље након давања вакцине, а трајање поствакциналног имунитета покрива једну сезону. Због варирања различитих сојева вируса грипа који могу да се мењају сваке сезоне и трајања имунитета, вакцинација се спроводи сваке године.

Нежељене реакције након вакцинације вакцином против грипа су углавном благе и повлаче се унутар 1 - 3 дана. Најчешће су црвенило, оток и бол на месту давања вакцине. Код неких се јавља главобоља, бол у мишићима, грозница, умор или мучнина.

Опште мере превенције обухватају избегавање блиских контакта са оболелим особама, редовно прање руку уз избегавање додиривања очију, носа и уста, често проветравање просторија и избегавање боравка у затвореним просторијама у којима се налази већи број људи. Јачање опште отпорности организма подразумева адекватан режим рада и одмора, умерену физичку активност и исхрану богату витаминима.

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351