Препоруке за безбедност хране у летњем периоду

Letnja hranaЛето је за многе дуго очекивано време разбибриге и уживања у топлим данима. Истовремено, период када високе температуре стварају повољне услове за размножавање микроорганизама и када су инфекција које се преносе храном учесталије. Услови чувања намирница, превасходно одржавање одговарајућег температурног режима, су отежани при високим спољним температурама и постају изазов, посебно при боравку на отвореном, током излета и других сличних активности.

Неколико савета о мерама у раду са храном и хигијени уопште могу допринети да се очува безбедност намирница и да летњи дани безбрижније теку.

Светска недеља дојења 2021.

svetska nedelja dojenja 2021Светска недеља дојења је глобална кампања која се обележава у око 170 земаља света, кроз различите активности. Њен циљ је да јача друштвену свест о значају и предностима дојења и да обезбеди подршку дојењу, а тиме унапреди и заштиту здравља мајке и детета. Светска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) иницирала је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године пажња је усмерена на различите теме од значаја за дојење.

Све теме од 2016. године су у складу са Циљевима одрживог развоја које су поставиле Уједињене нације. Тема Светске недеље дојења 2021. године је: „Дојење је наша заједничка одговорност“

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351