Препоруке за безбедност хране у летњем периоду
Лето је за многе дуго очекивано време разбибриге и уживања у топлим данима. Истовремено, период када високе температуре стварају повољне услове за размножавање микроорганизама и када су инфекција које се преносе храном учесталије. Услови чувања намирница, превасходно одржавање одговарајућег температурног режима, су отежани при високим спољним температурама и постају изазов, посебно при боравку на отвореном, током излета и других сличних активности.
Неколико савета о мерама у раду са храном и хигијени уопште могу допринети да се очува безбедност намирница и да летњи дани безбрижније теку.
Обратите пажњу на храну од момента куповине у погледу органолептичких својстава намирнице (изглед, мирис и укус), датума производње, рока трајања и др. Уколико постоји и најмања сумња у погледу безбедности намирнице, не користите је.
Поштујте основне принципе правилне манипулације храном
Уколико планирате излете са конзумацијом хране, обезбедите услове – расхладне уређаје са довољним бројем патрона леда. Не заборавите да се при учесталим отварањима расхладних уређаја температура повећава и може утицати на одржавање оптималних услова за чување хране. Ово је посебно значајно код чувања лако кварљивих намирница (нпр. колачи/торте, млеко/млечни производи, јаја и сл.). Никада не остављајте расхладне уређаје отвореним.
Ако купујете на пијацама, млеко и млечне производе, као и друге лако кварљиве намирнице (јаја, месо, колаче/торте) купујте искључиво од продаваца који своје производе чувају у расхладним уређајима - никако на тезгама.
Темељно оперите намирнице хигијенски исправном водом, посебно оне које се у исхрани користе у сировом стању! Храна која се конзумира сирова, носи већи епидемиолошки ризик. Како бисмо искористили све благодети разноврсности боја и укуса, свеже воће и поврће је потребно темељно прати и љуштити, уколико се ољуштено уобичајено користе (нпр. краставац). Лиснато поврће, као што су зелена салата и купус, је потребно детаљно прати и очистити, укљањањем спољашњих листова, а затим прати сваки лист посебно (зелена салата) односно, пре и након сецкања (купус).
Увек користите чист, опран прибор, посуђе и радне површине у манипулацији храном. Користите одвојени прибор, посуђе и/или радне површине, или их претходно оперите одговарајућим хемијским средством, у манипулацији сировим и готовим производима.
Хигијена руку! Људски фактор има важну улогу у контаминацији хране, с обзиром да се она најчешће загађује микробиолошким агенсима који се преносе путем прљавих руку. Неопходно је правилно и доследно спроводити хигијену руку користећи сапун и хигијенски исправну воду, у трајању од минимум 20 секунди, у свим наведеним ситуацијама:
Избегавајте јако зачињену и масну храну.
Користите разноврсност избора, боја и укуса! Свакодневно конзумирајте свеже сезонско воће и поврће.
Неколико савета о мерама у раду са храном и хигијени уопште могу допринети да се очува безбедност намирница и да летњи дани безбрижније теку.
Обратите пажњу на храну од момента куповине у погледу органолептичких својстава намирнице (изглед, мирис и укус), датума производње, рока трајања и др. Уколико постоји и најмања сумња у погледу безбедности намирнице, не користите је.
Поштујте основне принципе правилне манипулације храном
- адекватна термичка обрада
- услови чувања изван „опасне зоне“
- сепарација - чувати одвојено сирову од готове, термички обрађене хране
- хигијенска манипулација храном „од продавнице до трпезе“.
Уколико планирате излете са конзумацијом хране, обезбедите услове – расхладне уређаје са довољним бројем патрона леда. Не заборавите да се при учесталим отварањима расхладних уређаја температура повећава и може утицати на одржавање оптималних услова за чување хране. Ово је посебно значајно код чувања лако кварљивих намирница (нпр. колачи/торте, млеко/млечни производи, јаја и сл.). Никада не остављајте расхладне уређаје отвореним.
Ако купујете на пијацама, млеко и млечне производе, као и друге лако кварљиве намирнице (јаја, месо, колаче/торте) купујте искључиво од продаваца који своје производе чувају у расхладним уређајима - никако на тезгама.
Темељно оперите намирнице хигијенски исправном водом, посебно оне које се у исхрани користе у сировом стању! Храна која се конзумира сирова, носи већи епидемиолошки ризик. Како бисмо искористили све благодети разноврсности боја и укуса, свеже воће и поврће је потребно темељно прати и љуштити, уколико се ољуштено уобичајено користе (нпр. краставац). Лиснато поврће, као што су зелена салата и купус, је потребно детаљно прати и очистити, укљањањем спољашњих листова, а затим прати сваки лист посебно (зелена салата) односно, пре и након сецкања (купус).
Увек користите чист, опран прибор, посуђе и радне површине у манипулацији храном. Користите одвојени прибор, посуђе и/или радне површине, или их претходно оперите одговарајућим хемијским средством, у манипулацији сировим и готовим производима.
Хигијена руку! Људски фактор има важну улогу у контаминацији хране, с обзиром да се она најчешће загађује микробиолошким агенсима који се преносе путем прљавих руку. Неопходно је правилно и доследно спроводити хигијену руку користећи сапун и хигијенски исправну воду, у трајању од минимум 20 секунди, у свим наведеним ситуацијама:
- Пре, током и након завршетка манипулације храном
- Пре конзумације хране
- Након употребе тоалета
- Након додиривања отпада и манипулације прљавом амбалажом
- Након касљања и кијања
- Након контакта са животињама
Мали савети о исхрани у летњем периоду
Нека буде лагано! Једите чешће, мање оброке.Избегавајте јако зачињену и масну храну.
Користите разноврсност избора, боја и укуса! Свакодневно конзумирајте свеже сезонско воће и поврће.
Адекватно се хидрирајте користећи воду као основни напитак у врелим данима! Избегавајте заслађене напитке попут освежавајућих безалкохолних пића, који представљају изворе празних калорија, прекомеран унос алкохола и напитака које садрже кофеин.