Савети за исхрану током празника

новогодишња трпезаПразнични период jе време окупљања и дружења, али и неизоставне богате празничне трпезе. Истовремено, то је доба године када проводимо највише времена у затвореном простору, мање смо физички активни и недовољно изложени сунчевим зрацима. Исхрани се, више него обично, (не)даје на значају, а њени ефекти су најчешће видљиви и када су зима и периоди славља увелико иза нас.

„Заслугом“ интензивног и пролонгираног празновања, преједања су учесталија и често се одражавају на телесну масу, погоршање основне болести (хипертензија, дијабетес и др.) и различитих биохемијских параметара (гликемија, триглицерициди итд.).

Ниске температуре и ризици по здравље

проморзлинеЗимско време носи са собом ризик од појаве различитих здравствених проблема. Поред прехладе и грипа, падова услед поледице, јављају се и посебна стања која захтевају хитно збрињавање - општа хипотермија (потхлађивање) и локалне промене - промрзлине. Често ова два стања иду заједно и том приликом се прво збрињава хипотермија.

Промрзлине

Промрзлине су локалне повреде изазване смрзавањем коже, а у екстремним случајевима и дубљих структура (тетива, мишића, крвних судова). Најчешће се јављају на прстима стопала и шака, на ушним шкољкама и носу.

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351