Листериоза

Бактерија листерија може да расте у распону температуре нижем од 0⁰ C до 45⁰ C, тако да опстаје и размножава се на уобичајеним температурама у фрижидеру, што је чини посебно опасном. Добра термичка обрада, кување и печење уништава бактерије. Храна која није охлађена на температури фрижидера, као и она која се преспоро хладила, изложена је повећаном ризику од умножавања бактерије. У високо ризичној храни која се чува у фрижидеру, као што су меки сир, сир од некуваног млека, паштета, димљена риба, нарезано месо, нарезани сухомеснати производи, присуство ове бактерије у било ком броју је значајно за јавно здравље, јер постоји могућност за њен раст и размножавање током складиштења.
Постоје 2 клиничка облика листериозе: неинвазивни и инвазивни.
Неинвазивна листериоза је блага форма болести, а симптоми укључују дијареју, повишену температуру, главобољу и болове у мишићима. Инкубација је кратка (неколико дана).
Инвазивна листериоза је озбиљније обољење које се углавном јавља код високо ризичних група популације (труднице, онколошки болесници, пацијенти који имају AIDS, пацијенти са трансплантацијом органа и друге особе са ослабљеним имунитетом, старе особе и одојчад). Симптоми ове форме болести укључују повишену температуру, главобољу, укочен врат, повраћање, губитак равнотеже, а код тежих случајева могу се појавити поремећај свести, конвулзије и парализе различитих мишића. Просечна инкубација је од 1 - 2 недеље, али може бити у опсегу од неколико дана до 90 дана.
Дијагноза листериозе се поставља на основу клиничке слике и детекције бактерије у крви, цереброспиналној течности (ликвору), меконијама новорођенчета, као и из фецеса, повраћаног садржаја, хране или сточне хране.
Листериоза се лечи антибиотицима. Веома је важно рано дијагностиковати обољење и започети са терапијом.
Најбољи начин превенције листериозе јесте спречавање могућности контаминације хране током производње и обраде. Важна је термичка обрада хране животињског порекла, пастеризација млека и млечних производа, прање поврћа пре јела. Трудницама се саветује избегавање конзумирања меких сирева и месних деликатесних производа.