Уринарне инфекције

urinarna infekcija 1Уринарне инфекције представљају честе здравствене тегобе које се јављају у свим животним добима, код оба пола, са утицајем на квалитет живота а настају услед присуства и прекомерног размножавања бактерија у уринарном тракту. Бактерије у уринарни тракт најчешће могу допрети са коже и слузокоже аногениталне регије. У зависности од трајања и понављања, уринарне инфекције се описују као акутне и хроничне.

Најчешћи узрочници уринарних инфекција су бактерије које се нормално налазе у цревима човека, као што су Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus spp. Pseudomonas aeruginosa, затим стафилококе и стрептококе.

Поред бактерија, као изазивачи уринарних инфекција могу се наћи и гљиве, као и бактерије узрочници полно преносивих инфекција: Ureaplasma urealyticum, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis  и друге.

Уринарне инфекције се чешће јављају код жена, код особа ослабљеног имунитета И присуства хроничних болести (нпр. dijabetes), код жена у менопаузи и мушкараца са повећаном простатом.

Уринарни тракт се састоји од бубрега, уретера, мокраћне бешике и уретре.

У  зависности који део уринарног тракта је захваћен инфекцијом постоје: упала уретера (uretritis), упала мокраћне бешике (cistitis) и  као најређа упала бубрега (pijelonefritis).

Уринарне инфекције се испољавају кроз низ различитих симптома и знакова од којих су најчешћи:

·        учестало мокрење,

·        бол, пецкање, непријатност приликом мокрења,

·        урин непријатног мириса, мутан или тамно пребојен,

·        бол у доњем делу стомака, напетост у пределу бешике,

·        крв у урину,

·        повишена температура.

Појава симптома захтева лабораторијску анализу урина којом ће се потврдити уринарна инфекција (биохемијска и микробиолошка анализа урина).

Уринокултура представља микробиолошки преглед урина којим се утврђује присутво бактерија у урину. За уринокултуру се узима први јутарњи урин, средњи млаз уз претходну тоалету (гениталије опрати водом и сапуном). Уколико је потврђено присуство бактерија ради се идентификација и тестира осетљивост на антимикробне агенсе (антибиотике) ради добијања адекватне терапије.

Уринарне инфекције се могу превенирати редовном хигијеном гениталија, уносом довољне количине течности и уопште вођењем здравог стила живота.

Уринокултура се може урадити у Градском заводу за јавно здравље Београд.

Предаја узорка је сваког радног дана од 07-18х а суботом од 07-11х.

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351