Urinarne infekcije

urinarna infekcija 1Urinarne infekcije predstavljaju česte zdravstvene tegobe koje se javljaju u svim životnim dobima, kod oba pola, sa uticajem na kvalitet života a nastaju usled prisustva i prekomernog razmnožavanja bakterija u urinarnom traktu. Bakterije u urinarni trakt najčešće mogu dopreti sa kože i sluzokože anogenitalne regije. U zavisnosti od trajanja i ponavljanja, urinarne infekcije se opisuju kao akutne i hronične.

Najčešći uzročnici urinarnih infekcija su bakterije koje se normalno nalaze u crevima čoveka, kao što su Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus spp. Pseudomonas aeruginosa, zatim stafilokoke i streptokoke.

Pored bakterija, kao izazivači urinarnih infekcija mogu se naći i gljive, kao i bakterije uzročnici polno prenosivih infekcija: Ureaplasma urealyticum, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis i druge.

Urinarne infekcije se češće javljaju kod žena, kod osoba oslabljenog imuniteta I prisustva hroničnih bolesti (npr. dijabetes), kod žena u menopauzi i muškaraca sa povećanom prostatom.

Urinarni trakt se sastoji od bubrega, uretera, mokraćne bešike i uretre.

U  zavisnosti koji deo urinarnog trakta je zahvaćen infekcijom postoje: upala uretera (uretritis), upala mokraćne bešike (cistitis) i  kao najređa upala bubrega (pijelonefritis).

Urinarne infekcije se ispoljavaju kroz niz različitih simptoma i znakova od kojih su najčešći:

·        učestalo mokrenje,

·        bol, peckanje, neprijatnost prilikom mokrenja,

·        urin neprijatnog mirisa, mutan ili tamno prebojen,

·        bol u donjem delu stomaka, napetost u predelu bešike,

·        krv u urinu,

·        povišena temperatura.

Pojava simptoma zahteva laboratorijsku analizu urina kojom će se potvrditi urinarna infekcija (biohemijska i mikrobiološka analiza urina).

Urinokultura predstavlja mikrobiološki pregled urina kojim se utvrđuje prisutvo bakterija u urinu. Za urinokulturu se uzima prvi jutarnji urin, srednji mlaz uz prethodnu toaletu (genitalije oprati vodom i sapunom). Ukoliko je potvrđeno prisustvo bakterija radi se identifikacija i testira osetljivost na antimikrobne agense (antibiotike) radi dobijanja adekvatne terapije.

Urinarne infekcije se mogu prevenirati redovnom higijenom genitalija, unosom dovoljne količine tečnosti i uopšte vođenjem zdravog stila života.

Urinokultura se može uraditi u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.

Predaja uzorka je svakog radnog dana od 07-18h a subotom od 07-11h.

Više tekstova o ovoj temi

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351