Најава новог циклуса едукативних семинара за просветне раднике

Edukativni seminariГрадски завод за јавно здравље Београд у свом здравствено-васпитном раду намењеном деци и младима већ дуги низ година успешно сарађује са сектором образовања. Из дугогодишњег искуства показало се да су резултати најбољи и највидљивији када се међусекторски приступ примењује током целокупног процеса – од фазе планирања, преко креирања, реализације, праћења и евалуације различитих здравствено-васпитних садржаја. Добар пример таквог приступа представљају акредитовани едукативни програми за просветне раднике и сараднике, који се годинама уназад успешно спроводе, уз координацију Градског завода за јавно здравље Београд.

Edukativni seminari velikaОви програми се базирају на моделу едукације едукатора, а својим едукативним приступом одговарају спровођењу наставе кроз модел међупредметних компетенција.

Ове школске године, сезона едукација отвара се у суботу, 12. октобра, једнодневним семинаром „Школа здравих навика“, који је намењен учитељима из београдских основних школа. Овај семинар, базиран на принципима примарне превенције, има за циљ усвајање здравих животних стилова од најранијег узраста, кроз интерактивно обрађивање тема здраве исхране, физичке активности и здравог сна.

Едукативни рад наставља се већ наредне седмице, 18. и 19. октобра 2024. (петак и субота), када ће бити реализован дводневни семинар за просветне раднике и сараднике „Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци“. Ово је програм са најдужом традицијом који се, већ петнаесту годину заредом, успешно реализује у школама широм Београда, али и Србије. Семинар је намењен учитељима, наставницима и сарадницима из основних школа, који га, након обуке, спроводе са ученицима узраста од трећег до шестог разреда. Основни циљ, уз стицање релевантних знања о психоактивним супстанцама, јесте оснаживање деце за одупирање широком спектру ризичних понашања.

Поред овог програма, намењеног основцима, пре пар година креиран је и тематски сродан програм под називом „Психоактивне супстанце и млади – борба емоција и знања“, који за циљну популацију има ученике средњих школа. Једнодневна едукација намењена њиховим професорима - разредним старешинама, наставницима обавезних и изборних предмета гимназија и средњих стручних школа, као и стручним сарадницима у школама и домовима ученика, биће одржана у суботу 2. новембра 2024. године, чиме се уједно и затвара јесења сезона едукација.

Сва три едукативна програма биће реализована у просторијама Градског завода за јавно здравље Београд. Целокупна организација семинара, као и касније праћење примене програма у школама са ученицима, спроводи се уз финансијску подршку Градске управе града Београда - Секретаријта за здравство.

С обзиром да су сви наведени програми акредитовани од стране Завода за унапређивање образовања и васпитања, најављени су и у актуелном Каталогу програма стручног усавршавања:

https://zuov-katalog.rs/index.php?action=page/catalog/view&id=364

https://zuov-katalog.rs/index.php?action=page/catalog/view&id=340

https://zuov-katalog.rs/index.php?action=page/catalog/view&id=342

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351