Najava novog ciklusa edukativnih seminara za prosvetne radnike

Edukativni seminariGradski zavod za javno zdravlje Beograd u svom zdravstveno-vaspitnom radu namenjenom deci i mladima već dugi niz godina uspešno sarađuje sa sektorom obrazovanja. Iz dugogodišnjeg iskustva pokazalo se da su rezultati najbolji i najvidljiviji kada se međusektorski pristup primenjuje tokom celokupnog procesa – od faze planiranja, preko kreiranja, realizacije, praćenja i evaluacije različitih zdravstveno-vaspitnih sadržaja. Dobar primer takvog pristupa predstavljaju akreditovani edukativni programi za prosvetne radnike i saradnike, koji se godinama unazad uspešno sprovode, uz koordinaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Edukativni seminari velikaOvi programi se baziraju na modelu edukacije edukatora, a svojim edukativnim pristupom odgovaraju sprovođenju nastave kroz model međupredmetnih kompetencija.

Ove školske godine, sezona edukacija otvara se u subotu, 12. oktobra, jednodnevnim seminarom „Škola zdravih navika“, koji je namenjen učiteljima iz beogradskih osnovnih škola. Ovaj seminar, baziran na principima primarne prevencije, ima za cilj usvajanje zdravih životnih stilova od najranijeg uzrasta, kroz interaktivno obrađivanje tema zdrave ishrane, fizičke aktivnosti i zdravog sna.

Edukativni rad nastavlja se već naredne sedmice, 18. i 19. oktobra 2024. (petak i subota), kada će biti realizovan dvodnevni seminar za prosvetne radnike i saradnike „Kreativni rad sa učenicima na prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci“. Ovo je program sa najdužom tradicijom koji se, već petnaestu godinu zaredom, uspešno realizuje u školama širom Beograda, ali i Srbije. Seminar je namenjen učiteljima, nastavnicima i saradnicima iz osnovnih škola, koji ga, nakon obuke, sprovode sa učenicima uzrasta od trećeg do šestog razreda. Osnovni cilj, uz sticanje relevantnih znanja o psihoaktivnim supstancama, jeste osnaživanje dece za odupiranje širokom spektru rizičnih ponašanja.

Pored ovog programa, namenjenog osnovcima, pre par godina kreiran je i tematski srodan program pod nazivom „Psihoaktivne supstance i mladi – borba emocija i znanja“, koji za ciljnu populaciju ima učenike srednjih škola. Jednodnevna edukacija namenjena njihovim profesorima - razrednim starešinama, nastavnicima obaveznih i izbornih predmeta gimnazija i srednjih stručnih škola, kao i stručnim saradnicima u školama i domovima učenika, biće održana u subotu 2. novembra 2024. godine, čime se ujedno i zatvara jesenja sezona edukacija.

Sva tri edukativna programa biće realizovana u prostorijama Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. Celokupna organizacija seminara, kao i kasnije praćenje primene programa u školama sa učenicima, sprovodi se uz finansijsku podršku Gradske uprave grada Beograda - Sekretarijta za zdravstvo.

S obzirom da su svi navedeni programi akreditovani od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, najavljeni su i u aktuelnom Katalogu programa stručnog usavršavanja:

https://zuov-katalog.rs/index.php?action=page/catalog/view&id=364

https://zuov-katalog.rs/index.php?action=page/catalog/view&id=340

https://zuov-katalog.rs/index.php?action=page/catalog/view&id=342

Više tekstova o ovoj temi

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351