Вирусни гастроентеритиси

Virusni gastroНајзначајнији узрочници вирусних гастроентеритиса (инфекција и запаљење слузнице желуца и црева) су ротавируси, аденовируси и норовируси и они припадају различитим породицама вируса.


            Вируси изазивачи гастроентеритиса су веома заразни, лако се преносе са особе на особу изазивајући епидемије. Ове инфекције су стога веома честе у дечјим колективима, школама, камповима, болницама, старачким домовима као и унутар породица.

Наведени вируси имају исти пут преноса, фекално-орални, а извори инфекције могу бити контаминирана храна, вода, предмети, површине, аеросол као и директан контакт са оболелом особом.

Инкубациони период је кратак, од 24h до 48h, након чега болест почиње изненада и нагло. Од симптома су присутни болови и грчеви у стомаку, мука, повраћање, пролив, често повишена телесна температура, малаксалост, губитак апетита.

Инфекције овим вирусима код здравих одраслих особа и старије деце углавном пролазе асимптоматски или уз благу клиничку слику. Код мале деце, старијих особа и имунокомпромитованих пацијената симптоми вирусног гастроентеритиса могу бити веома тешки уз изражену дехидратацију и дисбаланс електролита што захтева и болничко лечење.

Терапија вирусних гастроентеритиса је симптоматска, најважнија је надокнада течности односно рехидратација организма. Ове инфекције се НЕ ЛЕЧЕ антибиотицима. Антибиотици се користе у борби против бактерија, а не вируса.

Што се тиче дијагностике ових инфекција оптимално време за узимање узорка столице је на почетку болести, обзиром да се трајање излучивања вируса поклапа са трајањем болести односно симптомима инфекције.
           

Инфекције вирусима, изазивачима гастроентеритиса, се могу превенирати односно спречити применом следећих мера:

●     темељно и често прање руку топлом водом и сапуном нарочито после одласка у тоалет, мењања пелена, као и пре припремања и конзумирања хране

●     пажљиво прање воћа и поврћа

●     одржавање заједничких површина чистим (тврде површине, кваке, играчке)

●     пажљиво чишћење и дезинфекција контаминираних површина током и након болести препаратима на бази хлора

●     изолација оболелих

●     оболела деца да не одлазе у вртиће и школе док симптоми болести не прођу

●     примена вакцине против ротавируса

 У лабораторији за копрокултуре ГЗЗЈЗ Београд се ради доказивање присуства рота, адено и норовируса у столици применом брзих имунохроматографских тестова.

 Анализа столице на присуство рота/аденовируса у столици се ради на упут изабраног лекара, док за анaлизу столице на присуство норовируса пацијент сам сноси трошкове.

 Уколико се узорак столице преда на пријемном одељењу ГЗЗЈЗ Београд радним данима од   7 - 13h, а суботом од  7 - 10h, налаз се може добити истог дана

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351