Virusni gastroenteritisi

Virusni gastroNajznačajniji uzročnici virusnih gastroenteritisa (infekcija i zapaljenje sluznice želuca i creva) su rotavirusi, adenovirusi i norovirusi i oni pripadaju različitim porodicama virusa.


            Virusi izazivači gastroenteritisa su veoma zarazni, lako se prenose sa osobe na osobu izazivajući epidemije. Ove infekcije su stoga veoma česte u dečjim kolektivima, školama, kampovima, bolnicama, staračkim domovima kao i unutar porodica.

Navedeni virusi imaju isti put prenosa, fekalno-oralni, a izvori infekcije mogu biti kontaminirana hrana, voda, predmeti, površine, aerosol kao i direktan kontakt sa obolelom osobom.

Inkubacioni period je kratak, od 24h do 48h, nakon čega bolest počinje iznenada i naglo. Od simptoma su prisutni bolovi i grčevi u stomaku, muka, povraćanje, proliv, često povišena telesna temperatura, malaksalost, gubitak apetita.

Infekcije ovim virusima kod zdravih odraslih osoba i starije dece uglavnom prolaze asimptomatski ili uz blagu kliničku sliku. Kod male dece, starijih osoba i imunokompromitovanih pacijenata simptomi virusnog gastroenteritisa mogu biti veoma teški uz izraženu dehidrataciju i disbalans elektrolita što zahteva i bolničko lečenje.

Terapija virusnih gastroenteritisa je simptomatska, najvažnija je nadoknada tečnosti odnosno rehidratacija organizma. Ove infekcije se NE LEČE antibioticima. Antibiotici se koriste u borbi protiv bakterija, a ne virusa.

Što se tiče dijagnostike ovih infekcija optimalno vreme za uzimanje uzorka stolice je na početku bolesti, obzirom da se trajanje izlučivanja virusa poklapa sa trajanjem bolesti odnosno simptomima infekcije.
           

Infekcije virusima, izazivačima gastroenteritisa, se mogu prevenirati odnosno sprečiti primenom sledećih mera:

●     temeljno i često pranje ruku toplom vodom i sapunom naročito posle odlaska u toalet, menjanja pelena, kao i pre pripremanja i konzumiranja hrane

●     pažljivo pranje voća i povrća

●     održavanje zajedničkih površina čistim (tvrde površine, kvake, igračke)

●     pažljivo čišćenje i dezinfekcija kontaminiranih površina tokom i nakon bolesti preparatima na bazi hlora

●     izolacija obolelih

●     obolela deca da ne odlaze u vrtiće i škole dok simptomi bolesti ne prođu

●     primena vakcine protiv rotavirusa

 U laboratoriji za koprokulture GZZJZ Beograd se radi dokazivanje prisustva rota, adeno i norovirusa u stolici primenom brzih imunohromatografskih testova.

 Analiza stolice na prisustvo rota/adenovirusa u stolici se radi na uput izabranog lekara, dok za analizu stolice na prisustvo norovirusa pacijent sam snosi troškove.

 Ukoliko se uzorak stolice preda na prijemnom odeljenju GZZJZ Beograd radnim danima od 7 - 13h, a subotom od 7 - 10h, nalaz se može dobiti istog dana.

Više tekstova o ovoj temi

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351