Исправно чување намирница - кромпир

Иако је према подацима Немачког Института за процену ризика, само неколико случајева тровања пријављено и документовано укупно у последњих 100 година, због честе заступљености кромпира на нашим трпезама, подсећамо на опште препоруке везано за смањење ризика од тровања соланином при конзумацији кромпира:
• Кромпир треба чувати на хладном, тамном и сувом месту јер већа количина соланина настаје при неусловном чувању, па о томе треба мислити и након куповине.
• Стари, осушени, зелени или јако проклијали кромпир, као и грицкалице које се састоје углавном од коре кромпира, нису погодне за конзумацију.
Мала деца би требало да избегавају неољуштени кромпир
• Термичка обрада не уништава соланин!
Зато, све зелене делове и клице треба темељно уклонити са кромпира!
Ако је кромпир интензивно зелен и интензивно проклијао не користити га!
• Јела од кромпира не треба јести ако су горког укуса
• Воду у којој се кувао кромпир или масноћу у кој се пржио не користити за даљу или поновну припрему јела.