Ispravno čuvanje namirnica - krompir
Solanin je prirodni glikoalkaloid, gorkog ukusa, koji se nalazi u malim količinama u krompiru. Iako je solanin bezbojan, zelena boja krompira je značajan znak upozorenja da takav krompir može sadržati solanin u količini koja može ugroziti zdravlje te da ga ne treba konzumirati. Solanin se takođe u značajnim količinama nalazi i u klicama, pa intenzivno proklijali i oštećeni krompir takođe ne treba konzumirati.
Iako je prema podacima Nemačkog Instituta za procenu rizika, samo nekoliko slučajeva trovanja prijavljeno i dokumentovano ukupno u poslednjih 100 godina, zbog česte zastupljenosti krompira na našim trpezama, podsećamo na opšte preporuke vezano za smanjenje rizika od trovanja solaninom pri konzumaciji krompira:
• Krompir treba čuvati na hladnom, tamnom i suvom mestu jer veća količina solanina nastaje pri neuslovnom čuvanju, pa o tome treba misliti i nakon kupovine.
• Stari, osušeni, zeleni ili jako proklijali krompir, kao i grickalice koje se sastoje uglavnom od kore krompira, nisu pogodne za konzumaciju.
Mala deca bi trebalo da izbegavaju neoljušteni krompir
• Termička obrada ne uništava solanin!
Zato, sve zelene delove i klice treba temeljno ukloniti sa krompira!
Ako je krompir intenzivno zelen i intenzivno proklijao ne koristiti ga!
• Jela od krompira ne treba jesti ako su gorkog ukusa
• Vodu u kojoj se kuvao krompir ili masnoću u koj se pržio ne koristiti za dalju ili ponovnu pripremu jela.
Iako je prema podacima Nemačkog Instituta za procenu rizika, samo nekoliko slučajeva trovanja prijavljeno i dokumentovano ukupno u poslednjih 100 godina, zbog česte zastupljenosti krompira na našim trpezama, podsećamo na opšte preporuke vezano za smanjenje rizika od trovanja solaninom pri konzumaciji krompira:
• Krompir treba čuvati na hladnom, tamnom i suvom mestu jer veća količina solanina nastaje pri neuslovnom čuvanju, pa o tome treba misliti i nakon kupovine.
• Stari, osušeni, zeleni ili jako proklijali krompir, kao i grickalice koje se sastoje uglavnom od kore krompira, nisu pogodne za konzumaciju.
Mala deca bi trebalo da izbegavaju neoljušteni krompir
• Termička obrada ne uništava solanin!
Zato, sve zelene delove i klice treba temeljno ukloniti sa krompira!
Ako je krompir intenzivno zelen i intenzivno proklijao ne koristiti ga!
• Jela od krompira ne treba jesti ako su gorkog ukusa
• Vodu u kojoj se kuvao krompir ili masnoću u koj se pržio ne koristiti za dalju ili ponovnu pripremu jela.