Стафилококно тровање храном
Staphylococcus aureus је бактерија која код здравих људи најчешће насељава кожу и слузокожу носа. Ова бактерија у одређеним околностима може изазвати болест. Између осталог, Staphylococcus aureus ствара токсине који могу довести до тровања храном. Контаминација хране стафилококом и токсинима настаје током складиштења, прераде, припреме или дистрибуције. Најчешће се дешава преко руку особа које припремају храну и преко прибора за припрему хране, као што су ножеви, даске за сечење меса, посуде у којим се чува храна.
Услови који погодују продукцији токсина у храни која је контаминирана стафилококом
- надекватно чување хране после припреме
- припрема хране много пре конзумирања
- недовољно кувана или загрејана храна
- пролонгирано загревање на грејним плочама код сервирања хране.
Стафилококна тровања се могу јавити спорадично, у кућним условима, и епидемијски, након конзумирања хране у угоститељским објектима. Епидемије су најчешће лети, када су високе температуре и храна се не чува на одговарајући начин. Најризичнија храна су млевено месо, пудинг, сладолед, сендвичи.
Тровање храном узроковано стафилококним токсинима карактерише кратак инкубацијски период (до 8 сати), снажна мучнина, повраћање и пролив, без појаве повишене телесне температуре. Болест је је углавном блага, а опоравак наступа кроз 1 до 3 дана. Лечење се састоји у надокнади течности, лековима против грчева у стомаку и мировању.
Превентива:
- особе које рукују храном при припремању и дистрибуцији (кувари,конобари ) морају се придржавати општих хигијенских мера ради спречавања контаминације хране
- детаљно прање руку, посебно испод и око ноктију, сапуном и текућом водом пре започињања рада са храном
- не учествовати у припремии хране уколико имате ранице или инфекције коже на рукама
- радне површине и прибор за припрему хране одржавајте чистим
- уколико се храна неће потрошити за време од два сата од припреме, чувајте је на температури изнад 60˚Ц или испод 5˚Ц
Услови који погодују продукцији токсина у храни која је контаминирана стафилококом
- надекватно чување хране после припреме
- припрема хране много пре конзумирања
- недовољно кувана или загрејана храна
- пролонгирано загревање на грејним плочама код сервирања хране.
Стафилококна тровања се могу јавити спорадично, у кућним условима, и епидемијски, након конзумирања хране у угоститељским објектима. Епидемије су најчешће лети, када су високе температуре и храна се не чува на одговарајући начин. Најризичнија храна су млевено месо, пудинг, сладолед, сендвичи.
Тровање храном узроковано стафилококним токсинима карактерише кратак инкубацијски период (до 8 сати), снажна мучнина, повраћање и пролив, без појаве повишене телесне температуре. Болест је је углавном блага, а опоравак наступа кроз 1 до 3 дана. Лечење се састоји у надокнади течности, лековима против грчева у стомаку и мировању.
Превентива:
- особе које рукују храном при припремању и дистрибуцији (кувари,конобари ) морају се придржавати општих хигијенских мера ради спречавања контаминације хране
- детаљно прање руку, посебно испод и око ноктију, сапуном и текућом водом пре започињања рада са храном
- не учествовати у припремии хране уколико имате ранице или инфекције коже на рукама
- радне површине и прибор за припрему хране одржавајте чистим
- уколико се храна неће потрошити за време од два сата од припреме, чувајте је на температури изнад 60˚Ц или испод 5˚Ц