13. септембар – Светски дан сепсе

Svetski dan sepse 13 septembar IСепса је стање које угрожава живот и настаје због неодговарајуће одбране организма од инфекције. Сепса настаје када обрамбени, имуни систем, уместо да контролише инфекцију, доводи до оштећења сопствених ткива и органа. Сепса је обично узрокована бактеријама, али може бити резултат инфекција изазваних вирусима, гљивицама или паразитима.

Сепса је један од водећих узрока оболевања и умирања у свету и представља здравствено економски проблем у земљама широм света.

Према подацима Светске здравствене организације у свету се годишње пријави 48,9 милиона случајева сепсе и око 11 милиона смртних случајева који су повезани је са сепсом.

Процењује се да ће на сваких 1.000 пацијената лечених у здравственим установама, 15 пацијената развити сепсу у току хоспитализације.

Лечење сепсе представља велики трошак за здравствени систем. Процењује се да у високо развијеним земљама лечење пацијената са сепсом, сваку здравствену установу по пацијенту кошта 32.000 долара.

Уколико особа има: слабост, губитак апетита, грозницу, температуру, конфузност, поспаност, жеђ, отежано или убрзано дисање, убрзан срчани рад, низак крвни притисак, ослабљено мокрење уз могућу или доказану инфекцију, неопходно је да се хитно упути у болницу. Критеријуми на основу којих се поставља тачна дијагноза сепсе потврђује се у здравнствној установи.

Сваке године 13. септембар се обележава као Светски дан сепсе, како би се подигла свест о сепси, а све у складу са иницијативом Савеза за сепсу (Глобал Сепсис Аллианце), која постоји од 2012. године.

Превенција је кључна мера за смањење ризика од инфекција, које могу довести до овог озбиљног стања, кроз едукације и подизање свести о: редовном прању руку, јачању имуног система (здрава исхрана, редовна физичка активност, довољан одмор, контрола хроничних болести), вакцинацији, раном препознавању и лечењу инфекција, безбедном третирању рана, примени стерилних процедура у здравственим установама и правилној употреби антибиотика.

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351