13. septembar - Svetski dan sepse

Svetski dan sepse 13 septembar ISepsa je stanje koje ugrožava život i nastaje zbog neodgovarajuće odbrane organizma od infekcije. Sepsa nastaje kada obrambeni, imuni sistem, umesto da kontroliše infekciju, dovodi do oštećenja sopstvenih tkiva i organa. Sepsa je obično uzrokovana bakterijama, ali može biti rezultat infekcija izazvanih virusima, gljivicama ili parazitima.

Sepsa je jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja u svetu i predstavlja zdravstveno ekonomski problem u zemljama širom sveta.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu se godišnje prijavi 48,9 miliona slučajeva sepse i oko 11 miliona smrtnih slučajeva koji su povezani je sa sepsom.

Procenjuje se da će na svakih 1.000 pacijenata lečenih u zdravstvenim ustanovama, 15 pacijenata razviti sepsu u toku hospitalizacije.

Lečenje sepse predstavlja veliki trošak za zdravstveni sistem. Procenjuje se da u visoko razvijenim zemljama lečenje pacijenata sa sepsom, svaku zdravstvenu ustanovu po pacijentu košta 32.000 dolara.

Ukoliko osoba ima: slabost, gubitak apetita, groznicu, temperaturu, konfuznost, pospanost, žeđ, otežano ili ubrzano disanje, ubrzan srčani rad, nizak krvni pritisak, oslabljeno mokrenje uz moguću ili dokazanu infekciju, neophodno je da se hitno uputi u bolnicu. Kriterijumi na osnovu kojih se postavlja tačna dijagnoza sepse potvrđuje se u zdravnstvnoj ustanovi.

Svake godine 13. septembar se obeležava kao Svetski dan sepse, kako bi se podigla svest o sepsi, a sve u skladu sa inicijativom Saveza za sepsu (Global Sepsis Alliance), koja postoji od 2012. godine.

Prevencija je ključna mera za smanjenje rizika od infekcija, koje mogu dovesti do ovog ozbiljnog stanja, kroz edukacije i podizanje svesti o: redovnom pranju ruku, jačanju imunog sistema (zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost, dovoljan odmor, kontrola hroničnih bolesti), vakcinaciji, ranom prepoznavanju i lečenju infekcija, bezbednom tretiranju rana, primeni sterilnih procedura u zdravstvenim ustanovama i pravilnoj upotrebi antibiotika.

Više tekstova o ovoj temi

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351