Светски Дан здравља - 7. IV 2015. – Колико је ваша храна безбедна?

svetski dan zdavlja 2015Светски Дан здравља прославља се 7.априла сваке године, односно на дан када се обележава рођендан Светске здравствене организације основане 1948.године. Ове године тема Дана здравља је здравствена исправност хране, са слоганом “Колико је ваша храна безбедна? Безбедност хране од њиве до трпезе”

Приступ довољним количинама здравствено безбедне и квалитетне хране представља основ за одржање живота и очување доброг здравља. Небезбедна храна представља храну која садржи штетне бактерије, вирусе, паразите, или штетне хемијске супстанце. Болести повезане са неисправном храном су обично инфективне или токсичне по својој природи.

Грип и респираторне инфекције у Београду - 13. недеља

ГрипЕпидемиолошки надзор над грипом у сезони 2014/2015 спроводи се од 29.9.2014. године (40.извештајна недеља), како би се омогућило праћење епидемиолошких, клиничких и вирусолошких карактеристика обољења и траје до 20. извештајне недеље  (11-17.5.2015. године).

Према извештајима здравствених установа примарне здравствене заштите (домови здравља, Завод за заштиту здравља студената, Завод за здравствену заштиту радника ЖТП-а и Завод за здравствену заштиту радника МУП-а) на територији Београда у периоду 23.03. - 29.03.2015. године од акутних респираторних инфекција (АРИ) оболелo је 19.840 особa са бројем новооболелих од 1.195,6 на 100.000 становника, а од обољења сличних грипу (ОСГ) 407 (24,5 новооболелих на 100.000 становника).

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351