Nargile i korona – bezazlena zabava ili bespotreban rizik?

nargila barKоnzumirаnjе duvаnа, u bilo kоm оbliku, nesporno je štetno po zdravlje i to odavno nije novost, već neoboriva istina. Nakon skoro godinu dana od rasplamsavanja pandemije COVID-19, već imamo brojne, veoma čvrste dokaze da su konzumenti duvanskih proizvoda u većem riziku da se zaraze i novim korona virusom, kao i da je verovatnoća za razvoj težih kliničkih slika izazvanih ovim uzročnikom, kod pušača veća nego kod nepušača.

Poseban rizik, ipak, predstavljaju duvanski proizvodi čije konzumiranje ima naglašenu socijalnu komponentu - poput nargila.

Dobra provetrenost prostorija i Kovid-19

provetravanje covidKoliki je značaj provetravanja prostorija? Na koji način prostor u kojem boravimo možemo učiniti bezbednijim od širenja zaraze COVID-19?

Provetravanje, odnosno omogućavanje ulaska "svežeg" vazduha iz spoljašnjosti u unutrašnjost prostorija i izlaska "ustajalog" vazduha van svih zatvorenih prostorija u kojima tokom dana boravimo, bilo da su namenjene obavljanju poslovnih i drugih životnih aktivnosti ili su predviđene za odmor, igra značajnu ulogu u sklopu higijenskih-epidemioloških mera koje se preduzimaju u cilju sprečavanja širenja uzročnika COVID-19.

Više tekstova o ovoj temi

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351