Najčešća pitanja i odgovori u vezi trovanja hranom

Trovanje hranom1. Zbog čega se trovanja hranom najčešće dešavaju tokom leta i letovanja?

Na visokim temperaturama, u letnjem periodu, hrana je pogodno tlo za razvoj mikroorganizama. Kada se mikroorganizmi (uzročnici bolesti) nađu u povoljnim uslovima (odgovarajuća temperatura i vlažnost), omogućavaju da se oni veoma brzo razmnožavaju. Jedna bakterija, kada se na nađe pod povoljnim uslovima, u roku od samo sedam sati, može formirati novih dva miliona bakterija.

Takođe, u letnjem periodu, veći je broj i insekata koji mogu da prenesu uzročnike zaraznih bolesti. Taj način prenosa je značajniji u nehigijenskim naseljima i u nerazvijenim zemljama.

Lajmska bolest - važne napomene

КрпељLajmska bolest je infektivno oboljenje čiji je uzročnik bakterija Borelija burgdorferi. Zaražavanje ljudi  nastaje  ubodom krpelja roda Iksodes koji su prenosioci ove bakterije. Infekcija najčešće  zahvata kožu, nervni sistem, zglobove i srce, ali mogu biti napadnuti i svi ostali organi i sistemi.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu postoji Savetovalište za lajmsku bolest, koje skreće pažnju na važne napomene.

Više tekstova o ovoj temi

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351