"Zdravlje je politički izbor - zajednička poruka širom Evrope

EUPHW European Public Health WeekEvropska nedelja javnog zdravlja predstavlja godišnje okupljanje aktera u oblasti javnog zdravlja sa ciljem promocije dostignuća, sagledavanja aktuelnih i budućih izazova i identifikovanja delotvornih intervencija kao odgovora na buduće javno zdravstvene pretnje.  Ove godine se obeležava širom Evrope u periodu od 13. do 17. maja.

Centralna tema je “Zdravlje je politički izbor” naglašavajući značaj politike u najširem smislu na sveukupno zdravlje. Očekuje se široko uspostavljen dijalog o tome kako efikasno integrisati zdravlje u politički dnevni red I na koji način pospešiti učešće zajednice u razvoju, sprovođenju i praćenju efekata zdravstvenih politika. Ovakve inicijative imaju za cilj da se osigura da zdravlje ima prioritet na svim nivoima političkog odlučivanja I da pitanja koja se tiču zdravlja budu prisutna u svim politikama.

Pored vodeće teme, ovogodišnja Evropska nedelja javnog zdravlja je posvećena i mentalnom zdravlju, ističući model tzv. “zajedničkog stvaranja“ koji podrazumeva intenzivnu saradnju svih aktera, uz obezbeđenje mehanizama za visok stepen učešća pacijenata i njihovih porodica u procesu stvaranja i  implementiranja programa i usluga, zasnovanih na psihosocijalnom pristupu i poštovanju ljudskih prava.

Još jedna tema je u fokusu, a to je zdravlje celokupne planete. Ne postoji nijedno izolovano dešavanje koje nema uticaja na okruženje. Planetarni ekosistem je jedinstven i delovanja na lokalnom nivou deluju globalno, kao što i globalne ekološke promene utiču na svaki deo planete. Zato je važno udružiti lokalne i globalne inicijative na očuvanju zdravlja planete kako bi se kreirala i sprovela održiva rešenja.

Zdravlje tokom celokupnog životnog toka je sadržaj koji će takođe biti razmatran tokom javno zdravstvenih dešavanja, sa ciljem promocije zdravog načina života i sagledavanja svih faktora koji deluju na zdravlje od prvih godina života pa sve do poznog doba.

Obeležavanje nedelje se završava budućnošću, odnosno mladim i budućim profesionalcima u javnom zdravlju. Njihove ideje, znanje, energija, inovativnost će trasirati buduća stremljenja na svim nivoima i u svim oblastima. Na onima sa iskustvom je da ih podrže, čuju, uključe, promovišu i rade zajedno.

Evropska nedelja javnog zdravlja se obeležava na inicijativu Evropskog udruženja za javno zdravlje od 2019. godine i tim povodom održava se veliki broj događaja i skupova širom kontinenta, a broj ustanova, organizacija i pojedinaca koji učestvuju se iz godine u godinu povećava.

Više informacija je dostupno na: https://eupha.org/EUPHW

Više tekstova o ovoj temi

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351