Ispitivanje i karakterizacija otpada

otpadKarakterizacija otpada je postupak ispitivanja kojim se utvrđuju fizičko - hemijske, hemijske i biološke osobine i sastav otpada, odnosno određuje da li otpad sadrži ili ne sadrži jednu ili više opasnih karakteristika.

Uzorkovanje otpada se vrši prvenstveno radi klasifikacije otpada za: prekogranično kretanje, tretman otpada i odlaganje otpada, zbog čega je izuzetno važno pri uzorkovanju uzeti reprezentativan uzorak koji mora biti u skladu sa važećim međunarodnim standardima koji su usvojeni u Institutu za standardizaciju Republike Srbije. Pravilno uzorkovanje otpada i priprema laboratorijskih uzoraka za analizu je najvažniji korak u postupku karakterizacije i klasifikacije otpada.
 
otpad

Otpad se razvrstava prema Katalogu otpada koji je usklađen sa Evropskim katalogom otpada (The European waste catalogue) i koji je implementiran u Pravilniku o kategorijama, ispitivanju i klasifikaciji otpada (Sl. glasnik 56/2010, Sl.Glasnik 93/2019, Sl.Glasnik 39/2021). U okviru Kataloga, otpad je sistematizovan prvenstveno prema delatnostima u okviru kojih je generisan, ali i prema tipu otpada, materijalima i procesima. U Katalogu otpada je sistematizovano više od 800 vrsta otpada, podeljenih u 20 grupa.
 
otpad
otpad










otpadParametri koji se ispituju u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd u Laboratoriji za karakterizaciju otpada su: (sadržaj vlage, gubitak žarenjem, sadržaj teških i toksičnih metala i metaloida nakon mikrotalasne digestije, određivanje teških metala XRF tehnikom, sadržaj teških metala u EP ekstraktu, sadržaj teških metala u TCLP ekstraktu sadržaj 16 PAH-ova, sadržaj 7 PCB kongenera, analiza pesticida, sadržaj lako isparljivih organskih jedinjenja, sadržaj ukupnih ugljovodonika-frakcija ugljovodonika poreklom iz benzina i dizela, određivanje fenolnih jedinjenja, EP procedura određivanja na 24h nakon odnosa tečne i čvrste faze u odnosu 10:1 (eluat)-određivanje anjona i katjona, rastvorni organski ugljenik, fenolni indeks, ostatak isparenja na 105°, određivanje ukupnog organskog ugljenika, elementarna analiza GC-MSD identifikacija nepoznatih jedinjenja, određivanje tačke paljenja, određivanje halogenih elemenata, analiza sumpora, analiza vodonika i određivanje toplotne moći otpada).



otpadotpad











otpad




Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351