Informacija o higijenskoj ispravnosti vode za piće u naseljima Besni Fok, Vrbovsko i Preliv

slavinaNa osnovu vanrednih laboratorijskih ispitivanja higijenske ispravnosti vode za piće iz vodovodnog sistema Partizanski prelaz, kojim upravlja Agroindustrijska korporacija Beograd AD, a koji snabdeva vodom za piće naselja Besni Fok, Vrbovsko i Preliv u GO Palilula, utvrđena je fizičko-hemijska neispravnost vode zbog povećanog sadržaja arsena.

U vodi za piće navedenih naselja arsen je bio prisutan u koncentracijama od 0,022 do 0,028 mg/l, što prevazilazi maksimalno dozvoljenu koncentraciju od 0,010 mg/l prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće (Sl. List SRJ, br. 42/98, 44/99 i Sl. glasnik RS, br. 28/19).

Na osnovu navednog nalaza i stručnog mišljenja Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja je izdala Rešenje kojim se zabranjuje korišćenje vode za piće i pripremu namirnica (kuvanje).

Obzirom da vodovod Partizanski prelaz kojim upravlja Agroindustrijska korporacija Beograd AD, kao i do sada vrši preradu vode uključujući i završnu dezinfekciju hlorom, očuvana je mikrobiloška ipravnost vode u vodovodnom sistemu, te se ista može koristiti za sanitarno-higijenske potrebe koje podrazumevaju održavanje lične (pranje ruku, kupanje) i higijene prostora, uključujući i pranje posuđa.

Vodovod je kao alternativni izvor snabdevanja stanovništva higijenski ispravnom vodom za piće obezbedio autocisterne koje su postavljene u navedenim naseljima.

Obzirom na registrovane vrednosti arsena, ne očekuju se ispoljeni štetni efekti na zdravlje, ali se zbog prekoračenja definisane granične vrednosti treba pridržavati preporuka nadležnih službi u pogledu ne korišćenja vode za piće i kuvanje hrane.

Dopunskim ispitivanjem sadržaja arsena u ostalim izdvojenim vodovodnim sistemima u okviru Agroindustrijske korporacije Beograd AD (Zona I, Dunav, Dunavac, Mladost), utvrđeno je da se arsen u vodi za piće ili ne registruje (ispod granice detekcije) ili je u okviru propisanih vrednosti.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351