Infekcije spolјašnjeg ušnog kanala u letnjim mesecima

Infekcije spoljnog usnog kanalaSpolјašnji ušni kanal je često mesto infekcije, posebno u letnjim mesecima kada je češća poseta bazenima i kupalištima.  Infekcije spolјašnjeg ušnog kanala mogu biti akutne ili hronične. Akutne infekcije spolјašnjeg ušnog kanala u letnjim mesecima nastaju kao posledica traume, kao reakcija na strano telo  i usled loše higijene. Uzročnici su najčešće bakterije i glјivice. Hronična infekcija nastaje zbog  iritacije ušnog kanala drenažom gnojnog sadržaja iz srednjeg uva usled perforacije bubne opne.

Upala spolјašnjeg ušnog kanala javlјa se u više oblika:

- u vidu lokalizovane infekcije koja je  je posledica  infekcije korena dlačica

- kao infekcija koja obuhvata spolјašnji ušni kanal i ušnu školјku i izazvana je različitim vrstama bakterija

- kao glјivična infekcija

Od bakterija najčešći uzročnici su Pseudomonas spp., Staphylococcus aureus i Streptococcus spp.

Bakterije  prodiru kroz povređenu kožu i dovode do nastanka infekcije. Ove infekcije mogu nastati kao  posledica  plivanja  ili kupanja,  kada dolazi do maceracije kože (omekšavanja usled vlažne sredine).

Tokom letnjih meseci zapaža se povećan broj  infekcija u spolјašnjem ušnom kanalu izazvanih  bakterijama iz roda Pseudomonas. Ulaskom vode koja nije čista u spolјašnji ušni kanal dospeva i ova bakterija i nailazi na dobre uslove za svoj opstanak i razvoj infekcije.

Glјivična infekcija spolјašnjeg ušnog kanala može biti primarna gde vlažna i topla sredina  omogućavaju razvoj glјivica  ili  sekundarna, koja nastaje kao posledica lokalne primene antibiotika. Najčešće se izoluju glјivice iz roda Candida, a zatim plesni od kojih je najčešći  Aspergillus spp.

Česta pojava su udružene bakterijske infekcije sa dve i više vrsta bakterija, a takođe i udružene bakterijske i glјivične infekcije.

Pojava simptoma kao što  su bol u uvu, pojava sekrecije iz uva, osećaj zapušenosti uva, oslablјen sluh, povišena telesna temperatura posle kupanja u reci, moru, jezeru ili bazenu zahteva pregled lekara. Analiza  brisa iz  spolјašnjeg ušnog kanala u mikrobiološkoj laboratoriji dovodi do adekvatne terapije koja  se primenjuje na osnovu urađenog antibiograma.

Bris spolјašnjeg ušnog kanala se može uraditi u Gradskom zavodu za javno zdravlјe Beograd.
Više informacija ovde.

Više tekstova o ovoj temi

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351