Bezbedna hrana svakoga dana
Unosom hrane u organizam obezbedjuju se gradivne, energetske i zaštitne materije. Hrana ne sme biti kontaminirana štetnim mikroorganizmima, parazitima, hemijskim i radioaktivnim materijama.
Odgovornost onoga ko konzumira hranu počinje od kupovine.
Postoje neka opšta pravila:
- Namirnice treba kupovati u prodavnicama i na pijacama registrovanim za promet hrane.
- Birati sveže namirnice poznatog porekla koje su neoštećene.
- Kupovati prethodno obrađenu hranu kao što je, na primer, pasterizovano mleko.
- Obraćati pažnju na deklaraciju i čitati podatke sa pakovanja proizvoda o imenu proizvođača, roku upotrebe, temperaturi čuvanja i uputstvu za upotrebu.
- Ne upotrebljavati namirnice posle isteka roka trajanja.
Sve namirnice imaju svoje specifičnosti. U mnogim namirnicama su prisutni mikroorganizmi. Neki su korisni, neki nemaju poseban značaj, a neki su štetni. Sa svojim hranljivim karakteristikama namirnice su pogodna sredina za razvoj mikroorganizama. Zato treba biti oprezan prilikom nabavke, čuvanja i pripreme namirnica.
Važno je napomenuti da:
- Ohlađenu pripremljenu hranu i namirnice za koje je preporučeno da se čuvaju na niskoj temperaturi, treba odložiti u frižider gde je temperatura 4-8˚C.
- Ne treba konzumirati hranu koja je ostala na sobnoj temperaturi više od dva sata nakon pripreme.
- Ako je sobna temperatura preko 32˚C, pripremljenu hranu ne treba konzumirati već sat vremena nakon pripreme.
- Korisno je staviti termometar u frižider i povremeno kontrolisati temperaturu.
- Frižider čistiti toplom vodom i blagim deterdžentom za pranje sudova, isprati i obrisati.
- Jedanput nedeljno pregledati istek roka trajanja namirnica i izbaciti hranu sa isteklim rokom.
Pravilan odabir namirnica i njihovo adekvatno čuvanje obezbeđuje svežinu i zdravstvenu ispravnost. To je prvi korak u procesu pripreme bezbednih i kvalitetnih obroka.