Stafilokokno trovanje hranom
Staphylococcus aureus je bakterija koja se kod čoveka nalazi najčešće na koži i sluzokoži nosa. Ova bakterija u određenim okolnostima može izazvati bolest. Između ostalog, Staphylococcus aureus stvara toksine koji mogu dovesti do trovanja hranom. Kontaminacija hrane stafilokokom i toksinima nastaje tokom skladištenja, prerade, pripreme ili distribucije.
Najčešće se dešava preko ruku osoba koje pripremaju hranu i preko pribora za pripremu hrane, kao što su noževi, daske za sečenje mesa, posude u kojima se hrana čuva.
Uslovi koji pogoduju nastanku trovanja hranom stafilokoknim toksinom su:
- nadekvatno čuvanje hrane posle pripreme
- priprema hrane mnogo pre konzumiranja
- loša lična higijena
- nedovoljno kuvana ili zagrejana hrana
- produženo zagrevanje na grejnim pločama pre serviranja hrane.
Postoje sporadična trovanja hranom koja nastaju u kućnim prilikama i stafilokokna trovanja u vidu epidemija. Epidemije su najčešće leti kada su visoke temperature i hrana se ne čuva na odgovarajući način. Najpogodnija hrana za umnožavanje stafilokoknog enterotoksina je mleveno meso, pudinzi, sladoled, sendviči.
Trovanje hranom uzrokovano stafilokoknim toksinima karakteriše kratak inkubacijski period (do 8 sati), snažna mučnina, povraćanje i proliv. Bolest je uglavnom blaga, a oporavak nastupa kroz 1 do 3 dana. Lečenje se sastoji u nadoknadi tečnosti, lekovima protiv grčeva u stomaku i mirovanju.
Preventiva – saveti:
- osobe koje rukuju hranom pri pripremanju i distribuciji hrane (kuvari, konobari ) moraju se pridržavati opštih higijenskih mera radi sprečavanja kontaminacije hrane
- detaljno pranje ruku, posebno ispod i oko noktiju, sapunom i tekućom vodom pre započinjanja rada sa hranom
- ne pripremati hranu ukoliko imate ranice ili infekcije kože na rukama
- radne površine i pribor za pripremu hrane održavajte čistim
- ukoliko se hrana neće potrošiti u roku od dva sata od pripreme, čuvajte je na temperaturi iznad 60˚C ili ispod 5˚C