Stafilokokno trovanje hranom

StafilokokStaphylococcus aureus je bakterija koja kod zdravih ljudi najčešće naseljava kožu i sluzokožu nosa. Ova bakterija u određenim okolnostima može izazvati bolest. Između ostalog, Staphylococcus aureus stvara toksine koji mogu dovesti do trovanja hranom. Kontaminacija hrane stafilokokom i toksinima nastaje tokom skladištenja,  prerade, pripreme ili distribucije. Najčešće se  dešava  preko ruku osoba koje pripremaju  hranu i preko pribora za pripremu hrane, kao što su noževi, daske za sečenje mesa, posude u kojim se čuva hrana.

Hrana, ne duvan!

svetski dan bez duvana 2023Svetska zdravstvena organizacija, zajedno sa zemljama članicama, obeležava 31. maj kao Svetski dan bez duvana. Tema ovogodišnje globalne kampanje je „Gajimo hranu, a ne duvan“, koja za cilj ima isticanje dugoročne važnosti uzgoja održivih i hranljivih poljoprivrednih kultura umesto duvana, što u aktuelnom, veoma složenom trenutku za našu planetu i društvo, posebno dobija na značaju.

Više tekstova o ovoj temi

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351